Wiadomości

stat

Policja w klubie żużlowym w Gdańsku

Zdunek Wybrzeże Gdańsk

Kacper Gomólski załamany po niedzielnym meczu Wybrzeża.
Kacper Gomólski załamany po niedzielnym meczu Wybrzeża. fot. Arkadiusz Buczyński/Trojmaisto.pl

Tadeusz Zdunek, prezes żużlowego Wybrzeża zrobił tak, jak zapowiadał. Przekazał w poniedziałek materiał policji, która zjawiła się w gdańskim klubie. Jest tam m.in. nagranie, które ma dowodzić, że jeden z zawodników otrzymał propozycję korupcyjną od jednego ze sponsorów toruńskiego klubu. Przypomnijmy, że na torze Get Well dwukrotnie wygrał 47:43 i 50:40, co pozwoliło zachować mu miejsce w ekstralidze.

PO PORAŻCE W GDAŃSKU Z GET WELL TORUŃ 40:50 ŻUŻLOWCY WYBRZEŻA POZA EKSTRALIGĄ - OCEŃ ZAWODNIKÓW PO TYM MECZU

Co powinno zrobić Wybrzeże?

walczyć o ukaranie winnych osób i zajęcie miejsca klub z Torunia w ekstralidze 45%
domagać się odszkodowania finansowego 5%
po prostu ukarać winnych, ale przyjąć wynik sportowy 41%
odpuścić sobie i pogodzić się z porażką 9%
zakończona Łącznie głosów: 1765
Tadeusz Zdunek zasygnalizował sprawę po niedzielnym meczu. Wówczas stwierdził, że sprawa musi ujrzeć światło dziennie, ponieważ nie godzi się z takim podejściem do sportu. Klub miał dysponować nagraniem, które ukazuje sposób korumpowania jednego z zawodników. Według nieoficjalnych informacji był nim Kacper Gomólski. Ten jednak, tuż po meczu temu publicznie zaprzeczał.

Jednak to pod jego adresem miały paść obietnicę wypłaty najpierw 60 tys., a potem 100 tys. zł oraz propozycja nowego kontraktu na kolejny sezonu. Na żadną z tych ofert, żużlowiec miał nie przystać. W niedzielę, obok Mikkela Becha, był najlepszym żużlowcem Wybrzeża.

W poniedziałek, w gdańskim klubie pojawiła się policja, która przejęła materiał dowodowy. Zarząd klubu wydał natomiast oświadczenie.

Z innych nieoficjalnych informacji wynika jednak, że klub z Torunia nie składał propozycji finansowych, a zrobił to jeden ze sponsorów. Kogo więc ukarać w takiej sytuacji, jeśli oskarżenia okażą się prawdziwe?

PREZES WYBRZEŻA PO NIEDZIELNYM MECZU: IDĘ DO PROKURATURY

Oświadczenie Zarządu GKŻ Wybrzeże

Szanowni Państwo,

W pierwszej kolejności pragniemy podziękować Państwu za tak liczne przybycie na wczorajszy mecz. Wiara oraz siła, którą daliście Państwo zawodnikom były ogromne i wierzymy, że nasz stadion może tak wyglądać podczas każdych zawodów ligowych rozgrywanych w Gdańsku. Niestety, przeciwnik okazał się lepszy. Z tego miejsca pragniemy pogratulować drużynie toruńskiej zwycięstwa i utrzymania w PGE Ekstralidze.

Na tym zdaniu powinniśmy zakończyć, jednakże w minionym tygodniu miały miejsce wydarzenia, które nie powinny się zdarzać w sporcie i o których zmuszeni jesteśmy Państwa poinformować. W środę jednemu z zawodników zespołu Zdunek Wybrzeże Gdańsk została przedstawiona propozycja gratyfikacji finansowej oraz kontraktu na sezon 2018 w zamian za słabą postawę podczas meczu barażowego. Zawodnik propozycję odrzucił oraz natychmiast poinformował o zaistniałej sytuacji zarząd GKŻ Wybrzeże. Dzień później propozycja została ponowiona, a zawodnikowi zaproponowano wyższą gratyfikację niż w środę. Oferta ponownie została odrzucona. Na prośbę zawodnika Zarząd klubu wstrzymał się z wszelkimi działaniami w tej sprawie do wczoraj. Naszą intencją było zapewnienie zawodnikom maksymalnego komfortu psychicznego do niedzielnych zawodów. W niedzielę rano podczas wspólnego śniadania pozostali zawodnicy Zdunek Wybrzeże zostali poinformowani o złożonej propozycji i wszyscy jednoznacznie zaprzeczyli, by przyjęli jakiekolwiek oferty tego typu.

Podsumowując pragniemy podkreślić, iż nie mamy żadnych podstaw by twierdzić, że którykolwiek z zawodników Zdunek Wybrzeże Gdańsk zaprezentował w niedzielnych zawodach niesportową postawę, a zespół z Torunia zwyciężył w barażowej rywalizacji w sposób nieuczciwy. Co więcej wierzymy, że wszystko odbyło się w sportowej walce. Jednakże posiadamy niezaprzeczalne, twarde dowody, że propozycja korupcyjna została złożona co najmniej jednemu z naszych zawodników i w naszej opinii jest to sytuacja absolutnie niedopuszczalna i patologiczna. Mamy też podstawy sądzić, że ta sytuacja negatywnie wpłynęła na atmosferę w naszym zespole oraz przygotowanie psychiczne zawodników do meczu. Sprawa wraz z materiałem dowodowym została przekazana policji oraz zostanie dziś przekazana do władz Polskiego Związku Motorowego i PGE Ekstraligi. Wierzymy, że przedstawiciele związku dołożą wszelkich starań, by odpowiednio ukarać sprawców, a sport żużlowy pozostanie wolny od korupcji i niesportowych postaw.

Opinie (182) 9 zablokowanych

Dodaj opinię

Odpowiedz

STOP Hejt! Przemyśl swoją opinię

Regulamin dodawania opinii

Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Najwyżej ocenieni zawodnicy Wybrzeża

Najlepiej typujący wyniki Wybrzeża

imię i nazwisko typowań pkt. skuteczność
1. Emil P. 12 33 91.7%
2. Jerzy Giernatowski 12 33 91.7%
3. Ryszard Kupidura 12 33 91.7%
4. Robert Jaworski 12 33 91.7%
5. Stefan Radlicki 12 33 91.7%

Aktualna tabela

Nice 1. Liga Żużlowa
Drużyny M Z R P Bilans Pkt.
1 PGG ROW Rybnik 12 9 0 3 588:479 22
2 Arged Malesa Ostrovia 12 7 1 4 485:504 18
3 Car Gwarant Start Gniezno 12 6 1 5 542:536 17
4 Unia Tarnów 12 7 0 5 500:478 17
5 ZDUNEK WYBRZEŻE GDAŃSK 12 5 0 7 502:534 13
6 Lokomotiv Daugavpils 12 4 0 8 464:513 11
7 Orzeł Łódź 12 3 0 9 449:486 7

Do rozgrywek nie została dopuszczona Stal Rzeszów. Po rundzie zasadniczej cztery najlepsze drużyny awansują do play-off. Ostatni zespół pojedzie w barażach z drugim zespołem II ligi.

Terminarz

03.08 (sob) godz.16:15 ZDUNEK WYBRZEŻE Gdańsk 48:42 Car Gwarant Start Gniezno LIVE!
27.07 (sob) godz.20:15 Unia Tarnów 49:41 ZDUNEK WYBRZEŻE Gdańsk LIVE!
30.06 (nd) godz.14:30 ZDUNEK WYBRZEŻE Gdańsk 47:43 Lokomotiv Daugavpils LIVE!
15.06 (sob) godz.16:15 Arged Malesa Ostrovia 49:41 ZDUNEK WYBRZEŻE Gdańsk LIVE!
09.06 (nd) godz.14:30 ZDUNEK WYBRZEŻE Gdańsk 40:50 PGG ROW Rybnik LIVE!

Najczęściej czytane