- 1 Trener Lechii o licencji: Pomyślnie się ułoży (48 opinii) LIVE!
- 2 Lechia nie dostała licencji, ma ją Arka (258 opinii)
- 3 Będzie najazd kibiców Legii na KSW? (37 opinii)
- 4 Jak Arka radzi sobie z presją? (57 opinii)
- 5 Derby o finał, Lechia żegna kapitana (6 opinii)
- 6 Żużel odwołany 5 minut przed startem (194 opinie)
Spotkanie na stadionie
Arka Gdynia
Aby potrzymać formę i rytm gier Wojciech Stawowy zorganizował grę kontrolną. Grano 2x35 minut. Po powrocie ze zgrupowania młodzieżowej reprezentacji formą błysnął Mateusz Kołodziejski, który strzelił trzy gole.
Żółci - Niebiescy 5:1. Bramki: Kołodziejski 3 (14, 30, 46), Pilch (40), Niciński (65) - Ława (58).
ŻÓŁCI: Witkowski - Kościelniak, Jawny, Ulanowski, Kalousek - Karwan, Balzer, Dziedzic - Pilch, Niciński, Kołodziejski.
NIEBIESCY: Mierzejewski - Kowalski, Jakosz, Sobieraj, Sokołowski - Moskalewicz, Weinar, Ława - Nawrocik, Wachowicz, Wróblewski.
W czwartek na kolejnym posiedzeniu zbierze się Wydział Dycypliny PZPN, czyli organ, który zawiesił Arkę. Michał Tomczak, przewodniczący tego gremium wszem i wobec zapowiada, że za udział w aferze korupcyjnej zdegraduje gdynian z ekstraklasy. W środę powinniśmy dowiedzieć się, jakie jest stanowisko klubu w sprawie dobrowolnego poddania się karze.
Kibice już wiedzą, jak spędzą Wielką Sobotę. Tego dnia o godzinie 16.00, czyli w terminie meczu z Widzewem bez względu na to, czy mecz się odbędzie czy nie, stawią się na stadionie. Na stronie arkowiec.com ukazał się następujący apel (pisownia oryginalna):
"nieważne jest czy mecz nam panowie z WD PZPN zawieszą czy nie to i tak spotykamy się o 16.00 na stadionie. Kto ma ten klub w sercu to musi być!! Proszę o jak najszersze rozpropagowanie tego spotkania. Miejmy nadzieję, że panowie z Wydziału Dyscypliny pójdą po rozum do głowy i pozwolą na rozwiązanie zgodne z ideą sportu. Od razu informuję wszystkich, którzy będą dorabiać swoja ideologię. Nie jest jakiekolwiek poparcie korupcji. Jesteśmy kibicami i chcemy oglądać mecze. PIŁKA NOŻNA DLA KIBICÓW. PS. Róbcie plakaty, informujcie kolegów - NIE DAMY ZNISZCZYĆ NASZEJ ARKI."
Wyniki 19. kolejki: Cracovia Kraków - Lech Poznań 3:0 (1:0), Zagłębie Lubin - Groclin Grodzisk 2:1 (1:1), Odra Wodzisław - GKS Bełchatów 1:0 (1:0), Legia Warszawa - ŁKS Łódź 2:1 (1:0), Widzew Łodź - Górnik Zabrze 2:1 (0:1), Korona Kielce - Wisła Kraków 0:0, Pogoń Szczecin - Wisła Płock 1:2 (0:0), Arka Gdynia - Górnik Łęczna (przełożony).
1. Zagłębie Lubin 19 11 6 2 29:18 39
2. GKS Bełchatów 19 12 3 4 43:19 39
3. Kolporter Korona 19 10 4 5 26:18 34
4. ŁKS Łódź 19 8 7 4 22:17 31
5. Legia Warszawa 19 9 4 6 32:21 31
6. Wisła Kraków 19 7 10 2 32:15 31
7. Cracovia Kraków 19 8 4 7 26:29 28
8. Lech Poznań 19 6 7 6 33:27 25
9. Groclin Grodzisk 19 4 12 3 20:18 24
10. Arka Gdynia 18 4 10 4 22:19 22
11. Widzew Łódź 19 5 5 9 18:25 20
12. Górnik Łęczna 18 4 5 9 12:35 17
13. Górnik Zabrze 19 4 4 11 21:33 16
=================================================
14. Odra Wodzisław 19 3 7 9 15:29 16
-------------------------------------------------
15. Pogoń Szczecin 19 3 6 10 15:24 15
16. Wisła Płock 19 2 8 9 13:33 14
Kluby sportowe
Opinie (66) 2 zablokowane
-
2007-04-03 15:17
Śledzie z gorczycą
Śledzie namoczyć na 2 godz. pokroić dość drobno,wyłożyć do miski.Cebulę pokroić drobno i sparzyć na sicie, gdy wystygnie wyłożyć na śledzie.Ze śmietany,musztardy ,gorczycy, majonezu zrobić sos doprawiając solą i pieprzem.Sos wylać na śledzie z cebulą, posypać pokrojoną natką pietruszki i czerwoną papryką dla efektu końcowego.Można jeść po30min chłodzenia w lodówce.
- 0 0
-
2007-04-03 15:21
Śledzie w galarecie
Składniki:
8 szt śledzi solonych,
2 szklanki porto,
1/2 torebki żelatyny,
4 goździki,
1 laska cynamonu,
sok z 1/2 cytryny,
1 ogórek (świeży) do dekoracji
Sposób wykonania:
Śledzie odfiletować, zdjąć skórkę. Filety przełożyć do miseczki i zalać zimną wodą.. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Porto krótko zagotować z goździkami i cynamonem. Zdjąć z ognia. W gorącym winie rozpuścić żelatynę. Przecedzić przez gęste sitko, wymieszać z sokiem cytrynowym. Ogórek umyć, pokroić w cienkie plasterki. Śledzie zawinąć w ruloniki. Okrągłą foremkę wyłożyć plasterkami ogórka, na wierzchu ułożyć śledzie. Zalać galaretą odstawić do stężenia.- 0 0
-
2007-04-03 15:23
śledź w śmietanie
Składniki:
- 3 filety śledziowe solone matias
- 2 jabłka
- 1 cebula czosnkowa
- 1 pęczek koperku
- sok z cytryny
- śmitana
- cukier
- biały pieprz
Sposób przyrządzania:
Jabłka kroimy w cienkie słupki, kropimy sokiem z cytrny, dodajemy pokrojoną w cienkie piórka cebulę, posiekany koperek, śmietanę, całość mieszamy, doprawiamy cukem i pieprzem, dodajemy pokrojone w kostkę (wcześniej namoczone) śledzie, mieszamy razem- 0 0
-
2007-04-03 15:25
Śledź w oleju
Składniki:
- 1/2 kg śledzia solonego w płatach (matjas, śledź korzenny),
- 3 cebule,
- ziele angielskie, liść laurowy,
- 1/3 litra oleju (oliwy),
- 1 cytryna (ocet),
- ew. mleko do moczenia śledzi.
Jak przyrządzić?
1) Śledzie wkładamy do zimnej wody, aby je odsolić. Płaty śledziowe nie są mocno zasolone. Nieraz wystarczy dobrze je opłukać, pomijając moczenie. Wszystko zależy od tego, jakie lubimy. Czas moczenia dopasowujemy do własnego smaku. Najprostszym i najskuteczniejszym sposobem sprawdzenia, czy są akurat - jest zjedzenie niedużego kawałka wyjętego z kąpieli. Jeśli jest jeszcze ciągle zbyt intensywny dla waszego podniebienia, należy zmienić wodę i jeszcze czas jakiś odsalać. Do moczenia śledzi można użyć mleka. Stają się wtedy łagodniejsze w smaku. Generalnie, wystarczą 3-4 godz.
2) Po wymoczeniu, śledzie osączamy na sicie. Przygotowujemy cebulę. Kroimy ją w jak najcieńsze plasterki. Tak samo postępujemy z cytryną.
3) Na dnie pojemnika (słój, kamienny garnek) kładziemy warstwę cebuli. Dorzucamy ziele angielskie (kilka ziarenek) i liść laurowy. Kładziemy 2-3 półplasterki cytryny. Wlewamy olej tak, by przykrywał przyprawy.
4) Płaty śledzia kroimy w równe dzwonka. Okrawamy wszystkie nierówności. Na pierwszej warstwie przypraw układamy jedną warstwę dzwonków śledziowych. Wolne przestrzenie możemy wypełnic okrojonymi skrawkami. Powtarzamy czynności aż do wyczerpania wszystkich składników. Ostatnią warstwę stanowi cebula z przyprawami. Olej musi dosięgać ostatniej warstwy cebuli. Lekko dogniatamy palcami warstwy w dół, aby wyeliminować pęcherzyki powietrza.
5) Wkładamy do lodówki na conajmniej 24 godz.
Jak podawać?
Pięknie układamy na półmisku. Wierzch dekorujemy cebulą, w której były przechowywane. Robimy to wszystko w ostatniej chwili przed wydaniem na stół. Zapach śledzia jest pociągający jedynie wtedy, gdy mamy go jeść. Najlepiej podać specjalne talerze przeznaczone tylko do śledzia. Po zjedzeniu, sprzątnąć je.
Zwykle podajemy go na samym początku uroczystego obiadu lub kolacji. Niektórzy twierdzą, że pełny smak osiąga jedynie z dodatkiem kieliszka dobrze zamrożonej wódki. Zawsze w towarzystwie pieczywa i masła.- 0 0
-
2007-04-03 15:26
śledzie w ziołach
Składniki:
- trzy płaskie łyżeczki cukru
- łyżeczka majeranku
- łyżeczka oregano
- łyżeczka zmielonego angielskiego ziela
- dwie cebule
- około 1/3 szklanki oleju
Sposób przyrządzania:
Cukier, majeranek, oregano i angielskie ziele zalać olejem i wymieszać. Cebulę przekroić na krzyż i pokroić w piórka, połączyć z ziołami. Po ok. 15 min dodać śledzie, pokrojone na ok. 2-3-centymetrowe kawałki.
Uwaga: potrawę trzeba przygotować dzień przed podaniem. Nie wolno wykorzystywać oleju, w którym leżały kupione śledzie.- 0 0
-
2007-04-03 15:28
ja mam tylko nadzieję, że po tym jak nas odwieszą a potem zdegraduja (o jedną klasę rozgrywkową, a nie do II ligi jak to niektórzy przedstawiaja) piłkarze trenerzy i działacze zrobią wszystko abyśmy nie znaleźli się w trzeciej lidze. To znaczy żebyśmy na koniec sezonu nie znaleźli się na miejscu spadkowym. Czyli GRAAAAMYY DO KOŃCA!!!!! AREEECZKO GRAMY DO KOŃCA!!!!!!
A za rok czy dwa kiedy znow zawitamy do bram ekstraklasy będzie ciekawie.
Jesli mialbym sie dzis zakladac o flaszke wódki. To stawiam na wielkie derby trójmiasta za rok w II lidze. I wtedy będzie naprawdę przepięknie.
Kto był na ostatnich derbach trójmiasta niech się wpisuje.
Pozdrawiam normalnych kibiców!- 0 0
-
2007-04-03 15:29
śledź w musztardzie
Składniki:
5 śledzi, 3 cebule, ocet, gałka muszkatołowa, goździki, liść laurowy, pieprz w ziarnach, ziele angielskie, imbir, 3 łyżki musztardy, oliwa
Śledzie wymoczyć, oprawić i pokroić w dzwonka. Cebule pokroić w plasterki i obgotować we wrzątku. Rozcieńczony ocet zagotować z dodatkiem korzeni potłuczonych uprzednio w moździerzu. Musztardę rozetrzeć ze szklanką oliwy dolewaną wąską strużką. Do kremu musztardowego dodać przegotowany ocet odcedziwszy korzenie. Dodać odcedzoną i zimną cebulę. Włożyć dzwonka śledzi. Odstawić do schłodznia.- 0 0
-
2007-04-03 15:31
śledzie pod kołderką
wymoczone śledzie
ogórki kwaszone
cebula czerwona
jajka
majonez
ser żółty
śledzie krojmy w kostkę układamy w miseczce na to kładziemy ogórki pokrojone w kostkę na to cebulę , jajka też krojone w kostkę całość przykrywamy majonezem na to ścieramy żółty ser
ilość składników nie podałam każdy robi według swojego smaku
majonez można połączć pół na pół ze śmietaną dodają trochę pieprzu- 0 0
-
2007-04-03 15:31
śledź po żydowsku
Składniki:
7 - 8 solonych filetów śledziowych, 3/4 szklanki mleka, 1 pomarańcza lub 2-3 mandarynki, winne jabłko, kiszony ogórek, 1 cebula, 3-4 łyżki majonezu, 1 łyżka soku z cytryny, cukier, pieprz, sól
Filety zalać mlekiem i odstawić na 2-3 godziny. Następnie wyjąć, pokroić w dzwonka. Mandarynki, jabłko, cebulę i ogórek obrać i pokroić w drobną kostkę. Majonez wymieszać z sokiem z cytryny, przyprawić solą, pieprzem, cukrem, połączyć z owocami, ogórkiem i cebulą. Dzwonka śledzia ułożyć na półmisku, polać równomiernie sosem, przykryć folią i wstawić do lodówki na 2 - 3 godziny.- 0 0
-
2007-04-03 15:32
Piernikowe śledzie
1 kg śledzi
przyprawy:
cynamon
kolendra
anyżek
gorczyca
goździki
szklanka oliwy
cebulka szalotka
Śledzie namoczyć przez dobę w zimnej wodzie.
Wszystkie przyprawy wsypać do moździerza i rozdrbnić, nie muszą być starte na pył :), mogą pozostać większe kawałeczki. Dodać oliwę, tak żeby powstała zalewa.
Na 1 kg ryby powinna być conamniej szklanka przypraw.
Śledzie pokroić na średniej wielkości dzwonki, zalać zalewą, zostawić na 4 doby.
Przed podaniem wyłożyć śledzie na półmisek, dodać pokrojoną w kostkę szalotkę, zalać zalewą z oliwy i przpraw, tylko najlepiej najpierw ja odcedzić i wykorzystać sam sos.
Polecam, bo są naprawdę pyszne i w ogóle nie są słodkie, choć smakują jak.... pierniczki :)
SMACZNEGO !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!- 0 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.