- 1 Czubak o Arce: Wygrywać i świętować (28 opinii) LIVE!
- 2 Chłań: Lechia w ekstraklasie jeszcze lepsza (42 opinie)
- 3 Wybrzeże liczy na mocny start z Polonią (38 opinii)
- 4 Święto gimnastyki. Ponad 20 krajów
- 5 Arka: odwołanie od kartki, kontuzjowani walczą (51 opinii)
- 6 Kapić chce i zasłużył, by zostać w Lechii (60 opinii)
Z kamerą w Browarze Amber
Umieszczenie browaru Amber w żółtym przewodniku Gault&Milau oraz wypuszczenie kolejnego już piwa z limitowanej serii "po godzinach" to argumenty, które zadecydowały o tym, że odwiedziliśmy podgdańskich browarników z kamerą.
Czytaj także: 10. piwo z cyklu "Po godzinach" już za miesiąc
Warzelnia, fermentownia, butelkownia
Proces produkcji piwa rozpoczyna się w warzelni, gdzie panuje dość wysoka temperatura powietrza (37 st. Celsjusza). Proces ten jest podzielony na trzy etapy - zacieranie, które polega na wymieszaniu słodu jęczmiennego lub pszenicznego z wodą, następnie filtrowanie i chmielenie brzeczki. W tym ostatnim etapie gotuje się sprasowany chmiel z piwem od pięciu do siedmiu godzin w zależności od rodzaju piwa.
- Czynników wpływających na smak i zapach piwa jest wiele. Jednak najważniejsze są surowce, czyli słód, chmiel i drożdże. Ważne, żeby były dobrej jakości - mówi Piwowar Roman Kotlewski.
Wystudzona brzeczka przepompowywana jest do fermentowni, gdzie dodaje się do niej drożdże, by rozpocząć proces fermentacji. Najkrócej fermentują piwa górnej fermentacji w wyższych temperaturach, takie jak: pszeniczne czy APA. Natomiast piwa dolnej fermentacji fermentują w niższych temperaturach i trochę dłużej. Po tym zabiegu piwo trafia do zbiorników poziomych, w których w zależności od rodzaju, dojrzewa od 3 tygodni do kilku miesięcy.
Ostatnim przystankiem na mapie produkcji, jest butelkownia. Miejsce w pełni zautomatyzowane, jednak pracuje tutaj kilka osób, które dbają o to, żeby wszystko na linii pracowało w należyty sposób. Do butelkowni przyjeżdżają butelki zwrotne, jak i bezzwrotne. Są tutaj selekcjonowane, myte, sterylizowane i napełniane ponownie. Rozlew jednego rodzaju piwa trwa trzy godziny, a wydajność linii to 16 tys. butelek na godzinę.
Czytaj także: Browar Amber najlepszym browarem średniej wielkości w Polsce
- Pomysł na zrobienie nowego piwa pojawia się w głowie mojej i mojego zmiennika. Gdy już coś wymyślimy, to przystępujemy do prób laboratoryjnych. Jeśli wyniki są zadowalające, przechodzimy do testów produkcyjnych. Promocją piwa zajmuje się już dział marketingu i handlu - mówi Roman Kotlewski.
Tradycja jest najważniejsza
- Jeśli zapomnimy o tradycji i pójdziemy tylko w nowoczesność, to stracimy unikalny charakter produktu. Posiadamy bardzo nowoczesny park maszynowy, jednak trzymamy się tradycji. Od początku istnienia firmy warzymy piwo w ten sam sposób - kończy Roman Kotlewski.
Dzięki utrzymanej tradycji, piwa Browaru Amber znalazły się w elitarnej grupie 160 twórców najlepszych produktów regionalnych w Polsce, co zostało zaznaczone w żółtym przewodniku Gault&Milau na 2017 rok. Żółty przewodnik "Gault&Millau" to jeden z najbardziej prestiżowych przewodników po branży gastronomicznej na świecie.
Miejsca
Opinie (138) 5 zablokowanych
-
2017-07-23 12:26
Kto wymyślił ankietę? (2)
Ja pije 1 w tygodniu. I co mam wybrać?
- 27 3
-
2017-07-24 09:15
Wybierz 5 kolejnych w tygodniu i delektuj się kacem
- 0 0
-
2017-07-24 22:34
ja piję 4 i też mam problem ;)
- 0 0
-
2017-07-23 12:34
fajna ankieta, ja pije 6, ale dziennie (2)
A tak na marginesie, jak można wypić 1 piwo tygodniowo?
- 38 4
-
2017-07-23 15:17
Dolewając z beczki.
- 4 0
-
2017-07-24 07:49
Jak to jak?
Bierzesz jedno piwo i pijesz :)
- 1 0
-
2017-07-23 12:35
Gościszewo i Amber to nasze Pomorskie piwa (3)
- 24 0
-
2017-07-23 13:01
(2)
I AleBrowar!
- 4 1
-
2017-07-23 15:05
Jeszcze Browar Bytów (1)
- 3 1
-
2017-07-23 18:33
i Hopkins
- 0 1
-
2017-07-23 12:41
Specjal Jasny, Mocny i Niefiltrowany to klasyk w naszym rejonie! (3)
- 7 20
-
2017-07-23 12:48
Piwo Janusz Mocny
- 8 2
-
2017-07-23 13:57
Chyba w twoim rejonie pod monopolem :D
- 4 4
-
2017-07-23 23:02
Specjal niefiltrowany - bardzo dobry
- 0 0
-
2017-07-23 12:54
no fajnie ale moglibyście się trochę wysilić i albo w fimie albo w artykule mieć inny tekst
a nie to samo co orzed chwilą czytał lektor teraz czytam jeszcze raz (te malutkie wstawki na końcu są pomijalne)
- 5 1
-
2017-07-23 12:59
Proponuję artykuł o historii browaru
we Wrzeszczu. Bardziej o jego upadku.
- 26 1
-
2017-07-23 13:17
co
co zlodzieje od balerowicza zrobili z browarem Heweliusz w gdansku Wrzeszczu?
- 24 5
-
2017-07-23 14:30
Szczerze mówiąc nie lubię ich piwa, chodź byłem pozytywnie nastawiony. Perełka jednak najlepsza na śmierć i życie ;)
- 1 16
-
2017-07-23 14:32
Nieścisłość
Autorze... Brzeczki nie gotuje się z chmielem od 5 do 7 godzin! Tyle trwa cały proces warzenia (zacieranie+filtrowanie+gotowanie). Gotowanie z chmielem zajmuje do godziny do półtorej. No chyba, że browar jest w czołówce piwnej awangardy i sypie chmiel już do zacieru. Tyle, że z artykułu wynika wprost, że jednak chmieli tradycyjnie - na sam koniec procesu ;)
- 14 0
-
2017-07-23 15:21
Wole raz w tygodniu wypic 1 piwo za 5-10 zł niz 5 scieków udajacych piwo i trujacych po 2 zł (1)
Piwo ma byc nie tylko smaczne ale i zdrowe.to identycznie jak z zywnoscią smieciową moze byc awet smaczn nawalą mnustwo cukru,dosypia sztuczne chemiczne trujące dodatki smakowe i ludzie kupują.
Z ta różnica ze jeść musisz codziennie a piwa wcale nie musisz pic- 20 7
-
2017-07-23 16:28
mnUstwo
- 3 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.