- 1 W Arce na derby po półmaratonie? (36 opinii)
- 2 Lechia nie bierze remisu w derbach (59 opinii)
- 3 Eliminacje IMP - VI Memoriał Henryka Żyto (15 opinii)
- 4 W tej lidze będzie walka do ostatniej kolejki (4 opinie)
- 5 Z jakimi piłkarzami Lechia na ekstraklasę? (72 opinie)
- 6 Przyszły mistrz KSW trenuje w Gdyni? (44 opinie)
Arka Gdynia przygotowuje się do derbów Trójmiasta. Trener przebiegnie półmaraton?
16 maja 2024
(36 opinii)Arka Gdynia negocjuje nową umowę. Kto i jak nakarmi kibiców na meczach?
Arka Gdynia
Arka Gdynia w środę, 11 stycznia o godzinie 17, w sali konferencyjnej Stadionu Miejskiego przy ul. Olimpijskiej organizuje spotkanie, które w dużej mierze ma rozstrzygnąć, kto i jak karmić będzie kibiców podczas meczów żółto-niebieskich w 2023 roku. Klub uważa, że "wiele aspektów związanych z gastronomią na stadionie można znacząco poprawić i usprawnić". Natomiast w liście otwartym kilka stowarzyszeń, a także kibice i byli piłkarze, udzielili wsparcia "Olimpijska 5 Sports Bar&Restaurant".
Arka Gdynia pozyskała ważnego sponsora. Będzie współpracowała z koncernem z Gdańska
Za punkty gastronomiczne funkcjonujące na stadionie podczas dni meczowych Arki Gdynia dotychczas odpowiedzialna była "Olimpijska 5 Sports Bar&Restaurant", która również na co dzień prowadzi działalność przy ul. Olimpijskiej. Obecnie negocjowana jest umowa na 2023 rok, co jak nigdy wcześniej wywołało poruszenie w wielu środowiskach.
"Zdajemy sobie sprawę, że temat jest niezwykle szeroki i w wielu aspektach drobiazgowy, dlatego zależy nam na spotkaniu wszystkich zainteresowanych stron.(...) zorganizujemy merytoryczną rozmowę, podczas której każdy będzie mógł zabrać głos i podzielić się swoimi przemyśleniami" - poinformowała Arka Gdynia.
Co zjemy na trójmiejskich obiektach sportowych?
Klub zaprasza w środę, 11 stycznia o godzinie 17 do sali konferencyjnej Stadionu Miejskiego przy ul. Olimpijskiej. To w dużej mierze pokłosie listu otwartego, który ukazał się u schyłku ubiegłego roku, a został podpisany przez: SKGA - Stowarzyszenie Kibiców Gdyńskiej Arki, Ejsmond Club, Stowarzyszenie Inicjatywa Arka, Oldboy Arka Gdynia, Znajomi, Przyjaciele, Kibice, Zawodnicy MZKS Arka Gdynia, Football CLUB sp. z o. o."
"W naszej opinii niektóre z zaproponowanych przez wynajmującego (Arka Gdynia S.A.) zapisów nowej umowy są oderwane od polskiej rzeczywistości gospodarczej i nie uwzględniają sytuacji ekonomicznej(...), co skłania nas do niepokojącego wniosku, iż celem prowadzonych negocjacji nie jest zawarcie umowy, ale skłonienie pani Alicji Szewczyk do rezygnacji z najmu lokalu restauracyjnego Olimpijska 5. W imieniu wyżej wspomnianych środowisk chcemy wyraźnie zaznaczyć, że jesteśmy żywotnie zainteresowani kontynuowaniem działalności gospodarczej Pani Alicji Szewczyk w lokalu Olimpijska 5 i stadionie należącym do Gdyńskiego Centrum Sportu.(...) "Olimpijska 5" stała się miejscem kultowym, na trwałe związanym z historią naszego klubu i miasta" - tak m.in. czytamy w liście otwartym.
Grzegorz Witt m.in. o pracy w reprezentacji Polski i Arce Gdynia. Przeczytaj wywiad
Arka zapewniła, że "celem owych negocjacji nie jest, jak wspomniano w liście: "skłonienie Pani Alicji Szewczyk do rezygnacji z najmu lokalu restauracyjnego Olimpijska 5". Rozmowy prowadzimy z uwzględnieniem i poszanowaniem historii oraz tradycji, ale i również z myślą o przyszłości".
Jednocześnie klub nie ukrywa, że oczekuje zmian w porównaniu z ostatnimi latami.
"Z przeprowadzonych przez klub analiz oraz głosu docierającego od kibiców jasno wynika, że wiele aspektów związanych z gastronomią na stadionie można znacząco poprawić i usprawnić (m.in. zwiększyć różnorodność oferty czy skrócić czas obsługi)" - poinformowała Arka.
Zapoznaj się szerzej ze sprawozdaniem finansowym Arki Gdynia
Duże znaczenie w negocjacjach ma również czynnik finansowy. Co prawda w ostatnim sprawozdaniu finansowym klub nie podał, ile dokładnie wyniosły przychody cateringu, gdyż wpływy połączone wraz z biletami i karnetami. Łącznie to było 1,6 mln zł.
Kwota z niewielką nawiązką zbilansowała zatem wydatki, jakie w poprzednim roku klub poniósł z organizacją meczów. Tu łączny kosz wynajmu stadionu oraz wydatków związanych z zatrudnieniem pracowników, w tym ochrony i obsługi medycznej to 1,5 mln.
Były lekkoatleta w sztabie trenerskim Arki Gdyni
Klub uważa, że m.in. poprzez poprawę gastronomii, będzie w stanie zachęcić do przyjścia na trybuny większej liczby kibiców.
"Wierzymy, że jakościowy krok naprzód pomógłby między innymi w budowaniu lepszej frekwencji na trybunach i - co za tym idzie - zwiększyłby zyski z dnia meczowego, które są niezwykle istotne dla dalszego rozwoju klubu. Koszty dnia meczowego w trwającym sezonie wynoszą średnio 80 000 zł netto, a gastronomia (zarówno punkty na trybunach, jak i stadionowa restauracja) powinna stanowić ważną część przychodów niezbędnych do pokrycia kosztów" - zadeklarowała Arka.
Kolejne ruchy transferowe Arki Gdynia. Kto przyszedł, kto odszedł?
Natomiast w przytoczonym liście otwartym przytoczony został jeszcze jeden aspekt, który powinien być brany pod uwagę na równi ze stroną finansową i jakościową gastronomii.
"Pani Alicja jest z nami od początku powstania nowego stadionu. Przez lata bezinteresownie pomagała młodym piłkarzom, brała udział w akcjach charytatywnych poświęcając swój czas i pieniądze. Pomagała, każdemu kto tej pomocy potrzebował, nie tylko osobom związanym bezpośrednio z klubem, ale całej społeczności kibicowskiej Arki Gdynia. Nikt tak jak ona nie będzie czuł klimatu kibicowskiego(...). Apelujemy do władz klubu, aby(...) miały na uwadze nie tylko naszą dobrą opinię o poziomie usług świadczonych przez "Olimpijska 5 Sports Bar & Restaurant", ale również szacunek do wszystkiego, co stanowi historię i tradycję naszego klubu... - napisano m.in. w liście otwartym.
Typowanie wyników
Jak typowano
13% | 40 typowań | Zagłębie Sosnowiec | |
22% | 64 typowania | REMIS | |
65% | 195 typowań | ARKA Gdynia |
Miejsca
Kluby sportowe
Opinie (97) ponad 10 zablokowanych
-
2023-01-12 08:43
Byłem na meczu i probowałem tamtego gastro.
Kiełbasa najnizszej jakości, nawet psu daję lepszą. Piwo rozwodnione. Ale dla kibiców to wystarcza.
Sebastian- 2 2
-
2023-01-12 08:10
Plankton
A co jedzą śledzie?
- 3 1
-
2023-01-12 07:09
Dlaczego nie ma menu wegańskiego? (1)
Gastronomia powinna uwzględniać potrzeby wszystkich kibiców, tych ekologicznych przede wszystkim.
- 2 3
-
2023-01-12 07:16
Uwzględnia.
Mało masz trawy wokoło placu gry. Częstuj się albo weź słonecznik do kieszeni ze sobą na mecz.
- 2 0
-
2023-01-11 18:01
Pani Ala niech zostanie ale....... (1)
jakość kiełbasy giętej to dramat. same przeszkody wchodzące między zęby ,słabo wysmażone .
Np na ŁKS jest karkówka , pierś z kury itp a tu najtańsza kiełbasa i hot dog z odpadów świni.
tyle . Tylko Arka- 22 5
-
2023-01-12 07:11
Hahahahaha
Mama w domu nie karmi czy przerwany jesteś jak owca? Pikniki niech sobie wezmą parówki. Na mecz chodzi się kibicować a na obiadek.
- 0 0
-
2023-01-11 12:27
Układy. (1)
W Polsce choćby Bóg zstąpił z nieba zawsze będą układy.PRL mamy w genach.
- 18 5
-
2023-01-12 07:06
Caly świat sie opiera na układach i znajomościach.
Dorośnij proszę.
- 1 0
-
2023-01-12 04:55
W Gdańsku jest jeszcze lepiej
Zapiekanki się po podłodze walają zamrożone cena w hurcie pewnie 2 pln coś takiego podgrzewają i za 14 pln sprzedają masakra o piwie nie wspomnę
- 4 2
-
2023-01-11 22:42
Mniejsza z jakością jedzenia na meczach
Najbardziej denerwuje mnie tragiczna obsługa i czas oczekiwania. Ludzie za barem ruszają się jak muchy w smole, wieczny brak przygotowania czyli dobrze wysmażonych kiełbas w szczycie tj. w przerwie. Ogólnie organizacja obsługi katastrofalna przez co dużo kasy przechodzi bokiem bo dużo osób nie chce stać w tej kolejce.
- 11 3
-
2023-01-11 20:43
(2)
Lubię chodzić do Alicji ale nie oszukujmy się
Piwo prawie zawsze ciepłe (właściciel niemi ma pojęcia nigdy ile kibiców przychodzi )
Jedzenie tez bardzo słabej jakości
A Gastronomia na stadionie
Na kiełbaski trzeba zawsze czekać większość kibiców zawsze się spóźnia na druga polowe
Obsługa nigdy nie potrafi przewidzieć ile ma zrobić kiełbas ( a bułki zawsze stare- 9 4
-
2023-01-11 22:09
Powinni porozumieć się z Klubem (1)
Przecież Klub wie ile sprzedał biletów na mecz i ile ew. jest w stanie sprzedać w dniu meczu +/- Zapewne wie nawet ile jest ludzi na jaką trybunę itd. Na podstawie tych danych da się prognozować popyt.. Jaki problem ustalić jakąś wartość na podstawie danych archiwalnych, że np. 5% obecnych je kiełbasę i tyle kiełbas przygotować. Po drugie nie rozumiem dlaczego każdy pracownik kasuje i przygotowuje jedzenie. Abstrahując od przepisów sanitarnych - szybciej by było jakby jeden kasował, drugi przygotowywał dania, a trzeci wydawał i lał piwo..
- 1 0
-
2023-01-11 22:28
Ale to nie klub sprzedaje tylko pseudo p Alicja
Klub nie raz się chwalił ze Tory czy Olimpijska zapelnione a jedzenia brakowało już w połowie meczu- 4 1
-
2023-01-11 22:03
Kanapki z domu niech biorą na mecze
- 6 0
-
2023-01-11 21:24
Na stadionie jedziecie musi sie zmienić i piwo powinno być zimne i dobre tak jak na stadionach w Europie Anglia Niemcy itd
- 5 1
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.